Historie

Binnen de Nulandse dorpsgemeenschap neemt Harmonie Union al heel lang een centrale plaats in. Hoewel niet helemaal met zekerheid te zeggen, werd de vereniging opgericht op 14 juni 1873. Een snelle rekenaar zal tot de conclusie komen dat Union inmiddels is aangekomen bij de respectabele leeftijd van 142 jaar!

Moesten de inwoners van Nuland de eerste tijd nog wat wennen aan de nieuwe vereniging met de niet alledaagse naam Union (eendracht), een bijnaam werd toch al snel bedacht. ‘Daar gaan de woaterbloazers weer’ kon er worden gehoord wanneer Union ieder jaar op de eerste zondag van mei haar jaarlijkse muzikale wandeling door het dorp maakte. Niet zo’n vreemde bijnaam wanneer we bedenken dat het die dag bijna altijd wel regende. De route werd daarom tactisch gekozen, zodat bij het voelen van de eerste druppel al snel een café kon worden ingevlucht waar vervolgens de inwendige mens werd versterkt. Jaren later ontstond uit de harmonie de hofkapel van Prins Carnaval met als toepasselijke naam de ‘Woaterbloazer’. Ook de kapel houdt het nooit droog!

Gedurende haar lange bestaan heeft Union uiteraard de nodige diepte- en hoogtepunten gekend. Wanneer we het hebben over de tijden waarin het soms tegenzat, dan doelen we in de eerste plaats vooral op de periode van de Tweede Wereldoorlog. De harmonie mocht alleen blijven functioneren wanneer zij zich zou aansluiten bij de Duitse Cultuurkamer. Met een oprecht en gezond gevoel voor normen en waarden werd geweigerd hiermee in te stemmen. Dit had tot gevolg dat de harmonie door zichzelf werd opgeheven. Door brand ging vervolgens ook nog eens het grootste deel van het verenigingsarchief verloren. Een zwarte periode, maar Union toonde veerkracht en direct na de oorlog werd op 8 mei 1945 tot wederoprichting van de harmonie besloten. Vergelijkbare dieptepunten heeft de vereniging sindsdien gelukkig niet meer gekend, hoewel het verlies van trouwe leden soms langere tijd een schaduw op het muzikaal plezier maken legde.

Hoogtepunten waren er in het bestaan van Union teveel om op te noemen. Meest vermeldenswaardig zijn dan natuurlijk de vele successen op de concoursen waaraan werd deelgenomen. Zowel het orkest als de slagwerkgroep en majorettes zijn stap voor stap toegegroeid naar een hoog niveau waarop we best een beetje trots mogen zijn. Eigenlijk voor de leden nog belangrijker zijn de momenten waarop de Maaslandcup (tegenwoordig Brabant Wonen Cup) werd binnengehaald. Vanuit een stukje gezonde rivaliteit is er immers niets leuker dan om bevriende Maaslandse muziekverenigingen tijdens een onderling treffen muzikaal de loef af te steken.

We kunnen nog wel even doorgaan en verwijzen naar bijvoorbeeld de vele geslaagde concerten, soms met verassende solisten, het Nederlands Kampioenschap van onze majorettes, de viering van de verschillende jubilea, het Rabobankspektakel in het Autotron,  het bijzondere ‘Ahab-project’ waarin samen met Harmonie KVA uit Oss samen met een boeiende verteller het beroemde verhaal van Moby Dick werd uitgebeeld en tenslotte niet te vergeten de twee edities van 'Vrienden van Union Live', geweldig promsconcerten met bijzondere artiesten. Nog niet zo heel lang gleden heeft Union haar eerste 'Upwermfist' in de aanloop naar carnaval verzorgd. Een gezonde vereniging blijft echter niet in het verleden hangen en richt zich op de toekomst waarin nog voldoende muzikale uitdagingen liggen te wachten.

Wie toch nog wat meer over de historie van Harmonie Union wil weten verwijzen wij in de eerste plaats naar het boek ‘Harmonie Union Nuland door de jaren heen 1873-1993’, geschreven door ons lid Hans van Erp en uitgegeven ter gelegenheid van het 120-jarig jubileum. Daarnaast heeft ook de Heemkundewerkgroep ‘Nuwelant’  in de loop der jaren in verschillende uitgaven aandacht aan onze vereniging geschonken.

Taptoe Nuland

Op zaterdag 15 september organiseert Harmonie Union het 5 jaarlijkse evenement de Taptoe.

Uitslag Loterij 2018

De trekking van de loterij is geweest, hieronder treft u de uitslag aan.

TAPTOE NULAND
15 SEPTEMBER 2018