Harmonieorkest algemeen

Enkele jaren geleden promoveerde het orkest van Harmonie Union vanuit de toenmalige afdeling Uitmuntend naar de Ereafdeling (tegenwoordig 2e divisie). Een geweldige prestatie, maar na het uitbundige feest realiseerden leden en dirigent zich heel goed, dat die hogere afdeling eigenlijk toch een beetje boven de macht van het orkest ligt.

Muziek maken moet leuk blijven en het zou niet goed zijn wanneer de leden steeds muzikaal op hun tenen zouden moeten lopen. In goed overleg werd daarom besloten vrijwillig een stapje terug te doen, ‘uitmuntend’ in de 3e divisie is immers ook heel behoorlijk. Inmiddels is gebleken, dat dit precies het niveau is waarop ons orkest zich muzikaal profileert.

Het muziek maken op een hoog niveau heeft als prettige bijkomstigheid dat het repertoire waaruit je kunt kiezen ook groter is. Het geeft de leden een kick wanneer zij na veel studie en inzet imposante concertwerken zoals ‘La Quintessenza’ en ‘Loch Ness’ van Johan de Meij en niet te vergeten ‘Hymn of the Highlands’ van Philip Sparke kunnen uitvoeren zoals de componist dat bedoeld moet hebben. De reacties van het publiek spreken na afloop van zo’n prestatie boekdelen en ook collega-muzikanten steken op zo’n moment hun bewondering niet onder stoelen of banken. Dat geeft dan weer voldoende inspiratie om een volgende uitdaging aan te gaan.

Een speciale muziekcommissie zorgt samen met de dirigent telkens opnieuw voor een gevarieerd programma door het seizoen heen. De hiervoor genoemde indrukwekkende concertwerken worden daarin afgewisseld met musicals, filmmuziek, Spaans temperament, Joodse klezmerklanken en eigentijdse popmuziek.

Wat dit musicals betreft konden we in achterliggende jaren ons muzikale hart ophalen met het vertolken van de hoogtepunten uit ‘Les Miserables’, ‘Phantom of the Opera’, ‘The Lion King’ en ‘Miss Saigon’. Ook de filmmuziek heeft zich bij Union een vaste plaats verworven, waarbij u moet denken aan ‘Dances with Wolves’, de hoogtepunten uit de ‘Start Trek’ films, ‘Robin Hood’ en ‘Pirates of the Caribbean’ en de filmmuziek uit de populaire serie Game of Thrones.. Ontzettend leuk om uit te voeren, net als natuurlijk de muziek van bijvoorbeeld Marco Borsato, Queen en (voor de meezingers onder ons) Jan Smit, waarmee het orkest ook het jongere publiek aan zich weet te binden. Trouwens, Union blijft actueel want na de succesvolle zoektocht op TV naar de nieuwe Evita en later Joseph hebben we natuurlijk direct de muziek van de gelijknamige musicals op ons repertoire gezet! Tijdens het jaarlijkse Candlelightconcert worden uiteenlopende paden niet geschuwd, wat inmiddels tot gevolg heeft gehad, dat we in de kerk verrassende nummers van o.a. Tina Turner, Mariah Carey en The Blues Brothers hebben uitgevoerd.

Tijdens de zeer geslaagde promsconcerten 'Vrienden van Union Live' kwam Harmonie Union verrassend voor de dag met nummers van onder andere 'De Dijk' en 'Dikhout', maar ook van Guus Meeuwis, Gloria Estefan en nog vele andere hedendaagse landelijke en internationale beroemdheden.

Taptoe Nuland

Op zaterdag 15 september organiseert Harmonie Union het 5 jaarlijkse evenement de Taptoe.

Uitslag Loterij 2018

De trekking van de loterij is geweest, hieronder treft u de uitslag aan.

TAPTOE NULAND
15 SEPTEMBER 2018