Koper

Met hun scherpe klanken en meestal als muzikale woordvoerders van de melodiepartij vallen de trompetten bij elk concert het meeste op. Aan de ene kant natuurlijk erg leuk voor onze trompettisten, maar aan de andere kant voor hen soms wat minder plezier, want ook elk foutje wordt door het publiek direct gehoord.

Van dit ‘klein koper’ gaan we stap voor stap naar het wat grotere werk, met allereerst de hoornblazers die, centraal gezeten binnen het orkest, soms geweldig kunnen uithalen en zo de welverdiende aandacht van de luisteraars opeisen. Wat meer op de achtergrond komen we vervolgens bij de trombones en baritons die vaak met prachtige tegenmelodieën over het orkest heen golven. Tenslotte, helemaal achteraan, de echte grote jongens … de bassen die met hun zware geluid het orkest als geheel een warme klank geven.

Afgezien van de trompetten zijn de koperinstrumenten bij de leerlingen niet echt populair. Iedereen wil, heel begrijpelijk, het liefst melodie spelen. Die melodie komt echter pas goed tot zijn recht wanneer daar ondersteuning door andere instrumenten en tegenmelodie tegenover staat. Muziek maak je met z’n allen en daarbij is geen enkel instrument meer of minder belangrijk. Onze koperblazers hopen daarom dat zij in de toekomst toch de gewenste ondersteuning krijgen want de bezetting is nu helaas niet zo groot als we wel zouden willen.

Voornaam
Tussenvoegsel