Slagwerkgroep naar NK in Barneveld

Het begon allemaal afgelopen najaar na ons debuut als slagwerkgroep op de 5-jaarlijkse taptoeshow van Harmonie Union. We hadden voor ons gevoel een goede prestatie neergezet en ons optreden werd ook zeer gewaardeerd door het aanwezige publiek.

 

Na dit optreden concludeerden we in de muziekcommissie dat we verder in het seizoen helaas geen muzikaal uitdagende projecten meer hadden in de planning. Vandaar dat ik het idee opperde om aan het ONSK 2019 deel te gaan nemen. ONSK staat voor Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen en is een evenement dat bestaat sinds 2014. Ik dacht namelijk dat na bijna 5 jaar intensieve samenwerking tussen mij als dirigent en de muzikanten het ideale moment is om het geleverde werk te tonen aan een deskundige jury. Ik heb voor dit evenement gekozen door goede ervaringen uit het verleden. De laatste twee jaar heb ik vanuit Slagwerkschool Rhythm Impact een slagwerkgroep gedirigeerd op ditzelfde ONSK. Ruud Korsten en Wouter van Leeuwen hadden namens Union hun muzikale bijdrage hier ook aan geleverd en waren daarom beiden bijzonder enthousiast.

 

Anders dan bij een regulier bondsconcours spelen alle deelnemers slechts 1 werk. De keuze van de werken is niet geheel vrij. Alle stukken worden speciaal voor dit evenement geschreven en gaan dus in première op het ONSK zelf. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten slagwerkgroepen. Gestemd slagwerk waarbij de focus meer op het melodisch slagwerk ligt of ongestemd slagwerk waar de focus meer op het gebied van ‘drums’ ligt. Beide categorieën worden verdeeld in 3 klassen: Basisklasse, Middenklasse en Topklasse.

 

Zo zijn er dus 6 stukken/klassen waarvoor je jezelf kunt inschrijven. Op basis van mijn inschatting van de stukken heb ik besloten om met Union deel te nemen aan de Basisklasse Ongestemd. Het stuk heet Smoking Surfaces en is geschreven door Tim van Klompenburg. Met Tim heb ik samen gestudeerd aan het Conservatorium in Zwolle. Tim vertelt het volgende over zijn compositie: ”Spelen tot de rook van je instrumenten af komt. Gloeiend heet metaal, smeulend hout en trommels die af moeten koelen voor ze de koffer in gaan. Dat is het doel van mijn compositie, geschreven in opdracht van de Open Nederlandse Slagwerkkampioenschappen 2019. Een compositie waarin groove en timbres centraal staan.” 

In deze klasse zullen 8 slagwerkgroepen hun opwachting gaan maken. De charme van dit evenement is dat alle 8 slagwerkgroepen ditzelfde stuk gaan spelen. Het wordt beoordeeld door een jury waarvoor de slagwerkgroepen niet zichtbaar zijn. De jury moet puur op basis van hun gehoor een oordeel vellen. De bedoeling is dus dat wij als Union zijnde met onze muzikale interpretatie een positieve indruk achter willen laten. Verassend om te zien is het feit dat 8 keer dezelfde stukken toch heel erg van elkaar kunnen verschillen. Dat is voor de muzikanten zelf ook vast een erg leuke ervaring.

Voor het traject hebben we gekozen voor een ambitieuze aanpak. We zijn pas na de kerstdagen gestart met de voorbereiding hierop. Dat betekent dat we 8 repetities hadden tot aan de carnaval en daarna nog 5. Die 13 repetities alleen, vond ik niet voldoende en daarom hebben we besloten een repetitieweekend in te plannen. Die vindt plaats op zaterdag 16 maart en zondag 17 maart, gewoon in de Meent. Op zaterdag gaan we vanaf 18:00 repeteren. Die repetitie wordt bijgewoond door Tonn van de Veerdonk die al onze instrumenten die we gaan gebruiken een onderhoudsbeurt gaat geven. Ook komt hij alle instrumenten de juiste afstelling qua klank verzorgen.

 

Op zondag 17 maart starten we om 10:00 met de volgende repetitie. Deze repetitie is in het bijzijn van een Bandcoach. Bandcoach John Sonderen zal de repetitie bijwonen en ons voorzien van extra tips en tricks. Het weekend wordt om 13:00 afgesloten met een openbare repetitie waarbij we het stuk laten horen aan geïnteresseerd publiek. Ook gaan we daar nog een klein uurtje aan de slag met John Sonderen om het publiek een inkijk te geven hoe wij als slagwerkgroep te werk gaan.

Daarna gaan we onder voorbehoud ook ons stuk laten horen op het Onderlinge Solistenconcours in de Meent 6 april as. Dit hangt nog even af van de invulling van die dag. Op vrijdagavond 12 april hebben we nog een laatste generale repetitie in de planning om dan op zaterdag 13 april te gaan knallen! Het ONSK vindt plaats in het Schaffelaar theater te Barneveld. De loting voor onze klasse vindt plaats om 10:30 in de ochtend. Die loting zal de volgorde van de spelende groepen bepalen. Dit is dan natuurlijk ook onbekend voor de juryleden zodat zij compleet onafhankelijk een oordeel kunnen vellen. Ergens tussen 11:00 en 15:00 zullen wij ons optreden daar gaan verzorgen. In de avond volgt de prijsuitreiking.

 

Belangrijkste is dat we met zijn allen een topdag daar gaan beleven, muzikaal gezien, maar ook qua gezelligheid. We gaan niet naar dit concours omdat het moet, maar omdat het kan! Dat levert in mijn ogen vaak de beste prestatie op en als dirigent van Slagwerkgroep Union durf ik te zeggen dat ik daar het volste vertrouwen in heb!

 

Geschreven door dirigent Hans van de Moosdijk

Facebook
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.