Studieorkest

Studieorkest (exclusief les)

Elke woensdag komen de muzikanten van het studieorkest binnendruppelen voor de wekelijkse repetitie.  Instrumenten worden uitgepakt, stoelen verschoven, er klinkt geritsel van bladmuziek en dan geeft de dirigent een teken. Binnen enkele seconden verandert het rumoerige lachen en kletsen in serieus en geconcentreerd spelen. Alle aandacht richt zich op de dirigent en de muziek. Maar het plezier blijft. Sterker nog: bij het studieorkest staat het samen plezier beleven aan muziek voorop.

 

Het studieorkest van Union is er voor alle leerlingen die via ons (individueel) les krijgen en via het studieorkest leren om samen muziek te maken. De leden van het studieorkest krijgen op deze manier ‘extra’ bagage mee die ze anders niet zouden krijgen. Plezier en oefening in het samenspel en kennismaking met verschillende muziekstijlen en een divers repertoire staan voorop. Het studieorkest treedt diverse keren per jaar laagdrempelig op in en om Nuland en laat soms ook al van zich horen als voorprogramma bij een evenement van het ‘ grote’. orkest. Maar natuurlijk pakken we soms ook uit met een mooi evenement waar het studieorkest kan stralen. Mooi voorbeeld hiervan is het ‘Groots Muzikaal zandverhaal’ in december 2023. Het studieorkest verzorgde hier samen met verhalenverteller en zandkunstenaar een grandioze kindervoorstelling!

 
Meespelen met studieorkest
Wanneer een kleine basis is opgebouwd met de individuele lessen, meestal na zo’n 6 maanden les, kan je als leerling al meedoen in het studieorkest. Binnen dit orkest leer je op een ontspannen en leuke manier om samen muziek te maken en het stimuleert de beheersing van je instrument. Dit helpt om je examens te behalen en uiteindelijk door te kunnen stromen naar het orkest. Naast het studieorkest blijft je ook individuele lessen volgen zodat je eerst je A en later ook je B examen haalt. Een tijdje na je A-examen bekijken samen met jou of je al (deels) mee gaat repeteren met het ‘grote’ orkest. Vanuit het studieorkest stroom je mettertijd dan definitief door naar het ‘grote’ orkest. Of dat kan, hangt af van onder andere je leeftijd, de beheersing van je instrument en het functioneren binnen het orkest. De commissie jeugd & opleiding beoordeelt dit in samenspraak met de dirigent en adviseert je tot wanneer je individuele lessen nodig hebt.

 

Zelf geen instrument? Via Harmonie Union krijg je een instrument in bruikleen. Je betaald hiervoor een kleine vergoeding zodat Union het instrument kan onderhouden zodat het in een goede conditie blijft.

 
Dirigent
Het studieorkest staat onder leiding van Anja van Dinther. Als dirigent streeft Anja er continue naar om leerlingen enthousiast te maken én houden voor muziek. Anja zoekt graag de samenwerking op met andere orkesten om zo mooie projecten te bieden en leerlingen uit te dagen zichzelf te blijven ontwikkelen.

 
Repertoire
Binnen het studieorkest proberen we een gevarieerd muziekrepertoire te spelen. Veelal wel lichtere en herkenbare muziek, want zeg nou zelf wat is er nu leuker dan muziek te spelen die je zelf ook meezingt op de radio? Op basis van het soort evenement wat in het vooruitzicht ligt wordt bepaald welke muziek op je lessenaar komt. We hebben een groot archief met muziekstukken, maar kopen ook vaak nieuwe stukken aan met de laatste muziek.
 
Elke week les en samen oefenen
Het studieorkest repeteert elke woensdagavond, met uitzondering van de schoolvakanties, van 18:30 tot 19:30 uur in ‘de Meent’. De dirigent oefent dan samen met de muzikanten op samenspel en het onder de knie krijgen van de muziekstukken voor het eerstvolgende optreden. Natuurlijk is er ook tijd voor een kort praatje en grapje tussendoor, want het gaat ook om plezier maken samen!

 
Meer informatie? Neem gerust contact op via het informatieformulier of met Petra van der Doelen.

 

Facebook
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.