Binnen de Nulandse dorpsgemeenschap neemt Harmonie Union al heel lang een centrale plaats in. Hoewel niet helemaal met zekerheid te zeggen, werd de vereniging opgericht op 16 juni 1873.
Moesten de inwoners van Nuland de eerste tijd nog wat wennen aan de nieuwe vereniging met de niet alledaagse naam Union (eendracht), een bijnaam werd toch al snel bedacht. ‘Daar gaan de woaterbloazers weer’ kon er worden gehoord wanneer Union ieder jaar op de eerste zondag van mei haar jaarlijkse muzikale wandeling door het dorp maakte. Niet zo’n vreemde bijnaam wanneer we bedenken dat het die dag bijna altijd wel regende. De route werd daarom tactisch gekozen, zodat bij het voelen van de eerste druppel al snel een café kon worden ingevlucht waar vervolgens de inwendige mens werd versterkt. Jaren later ontstond uit de harmonie de hofkapel van Prins Carnaval met als toepasselijke naam de ‘Woaterbloazer’. Ook de kapel houdt het nooit droog!
Gedurende haar lange bestaan heeft Union uiteraard de nodige diepte- en hoogtepunten gekend. Wanneer we het hebben over de tijden waarin het soms tegenzat, dan doelen we in de eerste plaats vooral op de periode van de Tweede Wereldoorlog. De harmonie mocht alleen blijven functioneren wanneer zij zich zou aansluiten bij de Duitse Cultuurkamer. Met een oprecht en gezond gevoel voor normen en waarden werd geweigerd hiermee in te stemmen. Dit had tot gevolg dat de harmonie door zichzelf werd opgeheven. Door brand ging vervolgens ook nog eens het grootste deel van het verenigingsarchief verloren. Een zwarte periode, maar Union toonde veerkracht en direct na de oorlog werd op 8 mei 1945 tot wederoprichting van de harmonie besloten. Vergelijkbare dieptepunten heeft de vereniging sindsdien gelukkig niet meer gekend, hoewel het verlies van trouwe leden soms langere tijd een schaduw op het muzikaal plezier maken legde.
Hoogtepunten waren er in het bestaan van Union teveel om allemaal op te noemen. Meest vermeldenswaardig zijn dan natuurlijk de diverse successen op de concoursen waaraan werd deelgenomen. Zowel het orkest als de slagwerkgroep en majorettes zijn stap voor stap toegegroeid naar een hoog niveau waarop we best een beetje trots mogen zijn.
Hoogtepunten zijn ook de vele geslaagde concerten, soms met verassende solisten, het Nederlands Kampioenschap van onze majorettes, de viering van de verschillende jubilea, het Rabobankspektakel in het Autotron, het bijzondere ‘Ahab-project’, het corona herdenkingsconcert 'Circle of Life', Maestro Nuland en twee edities van de promconcerten 'Vrienden van Union Live'.
Gedurende het laatste jubileumjaar in 2023 pakte Union uit met een serie concerten onder de noemer GROOTS. Een filmmuziekconcert, het unieke slagwerkconcert ' Drum Event', popconcert 'Union on Stage', een jubileum Taptoe met eenmalig optreden van 30 (oud) majorettes, een muzikaal zandverhaal gebracht door het studieorkest en een bijzondere editie van Candle Light. De kroon op dit jubileumjaar werd gevormd door de toekenning van de Koninklijke Erepenning aan Union.
Een gezonde vereniging blijft echter niet in het verleden hangen en richt zich op de toekomst waarin nog voldoende muzikale uitdagingen liggen te wachten.
Wie toch nog wat meer over de historie van Harmonie Union wil weten verwijzen wij in de eerste plaats naar het boek ‘Harmonie Union Nuland door de jaren heen 1873-1993’, geschreven door ons lid Hans van Erp en uitgegeven ter gelegenheid van het 120-jarig jubileum.
Union is een moderne vereniging, maar hecht tegelijkertijd ook waarde aan haar tradities. Zo vindt u ons ook op straat tijdens (feestelijke) gebeurtenissen als
Het is niet alleen de bedoeling, dat alle leden van de vereniging deelnemen aan muzikale verenigingsactiviteiten. Ook wordt hun actieve inbreng verlangd bij activiteiten die erop gericht zijn de verenigingskas te spekken.