Slagwerkgroepen

De slagwerkafdeling van Union bestaat uit een A & B selectie. Tegenwoordig hebben onze slagwerkers een enorm breed scala aan instrumenten tot hun beschikken. Tijdens een optreden staat er een duizelingwekkend aantal snares, drums, pauken, xylofoon, klokkenspel, marimba, percussieinstrumneten, bongo’s, conga’s en tom tom’s op het podium.

Onze slagwerkgroepen laten de laatste jaren meer en meer de veelzijdigheid van slagwerk zien. Slagwerk betekent niet alleen ritmische en technische werken, maar ook prachtige uitvoeringen van herkenbare popmuziek. Dat de onderlinge sfeer uitstekend is, wordt wel bewezen door het feit, dat vele leden al erg lang aan Harmonie Union verbonden zijn en de slagwerkgroep trouw blijven.

 

Het streven is om de kwaliteit van de muzikanten te waarborgen en waar mogelijk te vergroten, mét aandacht voor ieders kwaliteiten & ambities. Dit alles natuurlijk in een onspannen sfeer! Dit motto wordt nagestreeft door aan diverse projecten te werken waarin kwaliteit, uitdaging en vermaak worden geboden. In het verleden is daarom onder andere deelgenomen aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap, zijn uitwisselingsconcerten georganiseerd en initieerde Union’s slagwerkgroep in 2023 het unieke avondvullende slagwerkconcert 'Groots Drum Event'. 

 

Onze slagwerkgroepen zijn in niets meer de drumband van vroeger, maar toch koesteren we ook de traditie. Een paar keer per jaar zie je Union nog door Nuland marcheren en steevast gaan onze slagwerkers dan voorop. Op dat moment staat het geheel onder leiding van tamboer-maître Nico Bijveld.

 

B selectie (jeugdslagwerkgroep)

Ontdek de opwindende wereld van slagwerk met de jeugdslagwerkgroep van Union. Op maandagavond hoor je al vanaf het Prins Bernhardplein dat onze jeugdslagwerkers repeteren in ‘de Meent’. Het is een gezellige bedoeling tijdens de repetitie en leden hoppen van grote trom, naar percussie-instrument en van bongo’s naar xylofoon. Speciaal voor al onze leerlingen die individuele lessen volgen, biedt de jeugdslagwerkgroep een geweldige kans om samen muziek te maken. Hier krijgen leden niet alleen extra vaardigheden, maar ook de kans om plezier te hebben en samen te spelen. We richten ons op het ontwikkelen van samenspel, het opdoen van ervaring met diverse muziekstijlen en het verkennen van het instrumentarium. Het studieorkest treedt regelmatig laagdrempelig op in en rond Nuland, en soms schitteren ze als voorprogramma bij grote evenementen van de slagwerkgroep. Mis deze kans niet en ga met de slagwerkgroep op muzikale reis!

 

*momenteel spelen alle jeugdleden ook al mee met de a-selectie, de b-selectie wordt weer opgepakt bij nieuwe slagwerkleden, naar verwachting november 2024*

 

A selectie (slagwerkgroep)

Anders dan bij het orkest is er geen gemeenschappelijk basisniveau bij de a-selectie. Veel van de oudere leden zijn begonnen in een tijd dat de slagwerkopleiding nog niet zo was vormgegeven zoals vandaag de dag. De leden hebben wellicht geen b-examen gedaan, maar met hun jarenlange ervaring vormen ze het onmisbare stevige fundament van de slagwerkgroep. De jongere leden hebben wel een slagwerkopleiding tot minimaal b-examen gehad en nemen veelal de technischere en melodische partijen voor hun rekening. Een prachtig voorbeeld dat samen muziek maken verbindt en junior en senior elkaar hier naadloos aanvullen.

 

Sinds oktober 2023 repeteren de leden van bevriende vereniging Odio uit Vinkel samen met onze slagwerkers. De eerdere samenwerking met het ‘Groots Drum Event’ smaakte naar meer. Door deze manier van samenwerken zorgen we ervoor dat de slagwerkers een grote en breed opgeleide groep vormen welke in staat is om een breed en uitnodigend repertoire te spelen.

 

Leerlingen van Union laren we instromen terwijl ze aan hun B-examen werken. Ze blijven dan vaak tot de pauze en we passen muziek hier op aan indien dit nodig is. Het meespelen met de a-selectie bevordert de muzikale ontwikkeling de senioren nemen hierbij de jonkies ‘vaderlijk’ onder hun hoede.

 

(Opnieuw) beginnen als slagwerker bij Union? We kijken samen naar je niveau en of je wat bijlessen nodig hebt zodat je zo snel mogelijk gezellig met ons mee kan spelen.

 

Dirigent

Vanaf 2014 staan beide slagwerkgroepen onder leiding van Hans van de Moosdijk (1991). Vanaf kleins af aan is Hans gegrepen door slagwerk en heeft hij via Rhytm Impact zo’n beetje alles gespeeld wat maar kan; slagwerk, drums, mallets en pauken. De ambitie om professioneel verder te gaan met slagwerk lag dan ook voor de hand. In 2014 behaalde Hans zijn bachelor Klassiek slagwerk en in 2016 studeerde hij  af voor de master Klassiek Slagwerk aan het conservatorium in Zwolle. Om zich breed te ontwikkelen heeft Hans tijdens zijn studie  ook 2 jaar lessen gevolg in latin percussion en 2 jaar in dirigeren. Naast het dirigeren van diverse (jeugd)slagwerkgroepen, is hans ook slagwerkdocent en  freelance slagwerker.

 

Repertoire

Voor beide slagwerkgroepen wordt spelen moderne ritmische slagwerkmuziek, veelal herkenbaar en uitnodigend, soms meer technisch en complex

We streven ernaar een gevarieerd aanbod aan muziek te hebben voor leden én luisteraars. Afhankelijk van het soort concert of evenement waar we aan werken worden muziekstukken gekozen. Het resultaat is dat we een mix van verschillende soorten en stijlen muziek spelen in een jaar. Concertstukken, harmonieuze klanken of een echte mars om aan ons niveau te blijven werken, afgewisseld met een lichter repertoire zoals filmmuziek of een nummer uit de ‘top 40’. In de afgelopen jaren hebben we een indrukwekkend archief opgebouwd van honderden muziekstukken en ieder jaar vullen we dit ook weer aan met nieuwe werken.

 

Elke week samen oefenen

Iedere maandagavond – met uitzondering van de schoolvakanties – komen onze muzikanten samen in thuisbasis ‘De Meent’ voor de wekelijkse repetitie. Van 19:15 tot 19:45 uur maakt onze jeugdslagwerkgroep muziek. Van 20:00 tot 22:00 uur repeteert de A-selectie. De dirigent werkt samen met de muzikanten aan de muziekstukken en zet zo de puntjes op de i voor het eerstvolgende optreden. De A-selectie heeft tussendoor een korte pauze voor een drankje en na afloop kletsen we nog even bij aan de bar. Slagwerk verbindt!

 

Meer informatie? Neem gerust contact op via het informatieformulier of met Wilfred van Erp.

Facebook
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.