In memoriam: Henk Smits

Actief lid, nestor en erelid overleden.Zonder ook maar iemand tekort te willen doen, kan gerust worden gesteld, dat er in de 150-jarige geschiedenis van Harmonie Union geen enkel lid is geweest die zoveel voor onze vereniging heeft gedaan en betekend. Een lidmaatschap van maar liefst zeventig jaar komt slechts zelden voor. En niet zomaar een lid.

Henk, of liever Nulands gezegd, Hein of simpelweg Smits, was Union tot in zijn diepste vezels. Hij was niet alleen een uitstekende muzikant, maar ook een regelaar eerste klas. Ontelbaar zijn de uren en dagen waarin hij in ‘de Meent’ druk bezig was met het regelen van de bladmuziek voor de muzikanten. Kopiëren, verkleinen, vergroten, plakken en knippen, inbinden en verspreiden. Jarenlang was hij vanuit het bestuur de kartrekker van de jeugdopleiding. Hij zat de leerlingen – en niet zelden ook hun ouders – achter de vodden, regelde goede docenten, studiemethodes en examens. Leerlingen en docenten stonden nooit voor een gesloten deur. Henk was er altijd.

 

Henk regelde ook heel lang het onderhoud en reparatie van onze instrumenten. Hij nam ze mee naar die restaurateurs die aan zijn hoge eisen konden voldoen. Voor hen soms een lastige klant, want hij wist waar hij het over had en liet zich niet zomaar afschepen. Als het even kon dan repareerde hij natuurlijk zelf.

 

Hij kende heel muzikaal Brabant en heel muzikaal Brabant kende hem. Zo niet, dan zorgde hij daar wel voor. Of we nu zelf meededen of niet, hij bezocht talloze concoursen, gewoon om te genieten van de muziek, om op zijn Heins commentaar te leveren op optredens of de jurywaardering en gewoon om contacten te leggen.

 

Harmonie Union heeft op onvoorstelbaar veel manieren dankbaar mogen profiteren van zijn ongekend grote netwerk. Hij regelde invalmuzikanten wanneer dat nodig was, andere verenigingen om samen concerten mee te verzorgen en als het maar even kon de uitwisseling van bladmuziek. Henk had altijd wel weer ergens een mooi nummer gevonden en zorgde dat deze in Nuland kwam. Hij kon ook uitstekend beoordelen of een bepaalde keuze al dan niet voor onze muzikanten te hoog gegrepen zou kunnen zijn.

 

Henk was een markante persoonlijkheid met een bijzonder groot hart voor de vereniging, een tomeloze inzet en het hart op de tong.Tot voor kort gingen we er heel naïef vanuit dat Henk onverwoestbaar tot in het oneindige zijn basklarinet binnen het orkest zou blijven bespelen. Dat leek echt zo, maar spijtig genoeg begon ook deze sterke boom onder de druk van het klimmen der jaren wat slijtage te vertonen. Tot ongeveer een maand geleden zat hij nog in het orkest. Precies in het jaar  waarin we als vereniging ons 150-jarig bestaan vieren en het jaar van zijn eigen unieke 70- jarig jubileum moeten we helaas afscheid nemen. Afscheid van een erelid die als geen ander deze titel met recht mocht dragen. Maar bovenal afscheid van een vriend, een mens met altijd weer oog voor anderen.

Henk bedankt voor alles wat je voor Harmonie Union hebt gedaan en betekend. Ondanks dit zware afscheid gaat Union door op de ingeslagen weg en zet haar jubileumactiviteiten door. Henk zou niet anders gewild hebben. Maar voor nu……voor nu zijn we even stil.

We wensen de familie heel veel sterkte met dit grote verlies. We missen Henk nu al en dat zal altijd blijven.

 

 

 

 

Facebook
Instagram
YouTube

Deze website wil gebruik maken van cookies.